metzso.hu

 
Online adatok:

]

Honlap-menü

]

Főoldal » 2014 » Május » 14
Szerdán ugyanis egy mediterrán ciklon éri majd el hazánkat és hatására dél felől egyre többfelé ered majd el az eső. Eleinte csak délen és keleten várható csapadék, majd a ciklon egyre inkább eléri az északibb tájakat is.
Szabadbattyán szélgrafikonja:      Frissítve 20 percenként!

-

az Yvette ciklon szerdán éri el az ország délkeleti részét, és egészen péntekig jelentős esőt és orkánerejű szelet hoz.

- szombatig országos átlagban 35-60 mm csapadék várható, lokálisan ennél több eső is hullhat

- a ciklont viharos, helyenként orkánerejű szél kíséri, a szélsebesség meghaladhatja a 100 km/órát

- az esőzések miatt árhullámokra, fadőlésekre, és egyéb károkra lehet felkészülni

 

16:05 (csütörtök) – Rendkívüli helyzet egész Szerbiában

Rendkívüli helyzetet hirdetett ki egy órakor az egész ország területére a szerb kormány. Minden rendelkezésre álló embert és eszközt bevetnek majd az árvíz megfékezésére – jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök. A legfrissebb információk szerint már három halott van. (Pannon RTV – INDEX)

15:55 (csütörtök) – Hamarosan nyugatra helyeződik a csapadék

A keleti, Tiszántúli országrészben már inkább csak a zivatarok hozhatnak újabb csapadékot, míg nyugatra még csak most érkezik meg a jelentősebb csapadék. A nyugati határszélen eddig csak néhány m csapadék hullott, ám ez hamarosan rohamosan emelkedni fog.

14:05 (csütörtök) – Újabb megyére adtak ki narancssárga riasztást

Újabb megyékre adott ki az OMSZ narancssárga figyelmeztető előrejelzést és riasztást is az erős szél miatt. Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye egyes járásaira adott ki másodfokú (narancs) riasztást az erős szél veszélye miatt a meteorológia. 90 km/óra feletti széllökések jöhetnek!

13:25 (csütörtök) – Szegeden már 49 mm-nél tartanak

A metnet forrásai szerint Szegeden már a hivatalos mérések szerin 49 mm csapadék esett a Yvette ciklonból. Eddigi legnagyobb mennyiség a déli országrészben esett.

13:10 (csütörtök) – Erdélyben ki sütöt a nap, beindult a zivatargyár

Erdélyben felszakadozott a felhőzet, ám a napsütés hatására gomolyfelhő képződés kezdődött, amiből már ki is pattantak az első zivatarok, amelyek elérhetik a Tiszántúli országrészt is.

13:05 (csütörtök) – Pénteken a Dunántúlon várható sok eső

A holnapi napon már főként a Dunántúlon kell sok csapadékra számíatni, ott újabb 20-30 mm eső hullhat. Keleten viszont zivatarok alakulhatnak ki, lokálisan jelentős csapadékkal.

12:59 (csütörtök) – Homokvihar Zalában

Miközben az ország nagy részén ömlik a eső, Zalában egyelőre nem volt jelentős csapadék, éppen ezért a szél hordani kezdte a talajt, és homokvihar alakult ki az M7-es autópályán (Index). Hamarosan azonban itt is várható csapadék.

12:55 (csütörtök) – A Balatonnál egyre rosszabb a helyzet

A kicsapó víz miatt egyre rosszabb a helyzet a Balatonnál. Barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez. A Dél-balatoni vasúti közlekedést leállították.

12:20 (csütörtök) – Orkán erejű szél

Már nem csak a hegyvidékeken, hanem az alacsonyabban fekvő részeken is orkán erejűvé fokozódott a szél ereje. A Baranya megyei Szentlászlón 119 km/órás széllökéseket mértek.

12:15 (csütörtök) – 141 km/órás szélsebesség

Az OMSZ Kab-hegyi mérőállomásán 141 km/órás széllökéseket mértek, ami az eddigi legmagasabb érték az Yvett ciklon alatt. Az eddig mért legmagasabb érték 172 km/óra, amit 2010 decemberében mérték.

12:10 (csütörtök) – Egyre több a fakidőlés és áramszünet

Országszerte egyre több a fakidőlés, és az áramszünet.A szélerősödés mellett a felázott talaj miatt is könnyebben dőlnek a fák. Békéscsabán 500 ház maradt áram nélkül.

20:35 (szerda) – az Északi-középhegység vízgyűjtőjére is hull a csapadék

Szlovákiában intenzív csapadékhullás kezdődött, ami nem kedvező az Észak-magyarországi folyókon várt árhullám miatt. A modellek a hajnali órákra várták a csapadék első hullámait, így a vártnál hamarabb érkezett a csapadék. A Sajó-Bodva-Hernád folyókon másod és harmadfokú árvízre kell felkészülni

20:28 (szerda) – Komoly árhullám a Rábán

Komoly árhullám vonul le a Rábán, jelentette be Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter, több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz.

19:50 (szerda) – Fák dőlnek a sínekre, nem járnak a vonatok

A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon az erős szél miatt fák dőltek a vasúti sínre, ezért szünetel a vasúti forgalom. A MÁV szakemberei szerint késő estig tart a rendkívüli helyzet – írja az MTI.

19:35 (szerda) – Rendkívüli helyzet Szerbiában

Rendkívüli helyzetet hirdettek a szerbiai Valjevóban, továbbá Lajkovac és Ub községek egyes részein. A Kolubara folyó mentén megkezdődött az árvíztől való védekezés.

19:30 (szerda) – Fonyód-ligetet elöntötte a víz

Az Index információi szerint Fonyód-ligetet már elöntötte a Balaton vize, több parti utcában már áll a víz. Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban is védekeznek, homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől.

19:25 (szerda) – Holnap országszerte 30 mm csapadék feletti mennyiség várható

Az OMSZ figyelmeztetése szerint a holnapi napon Szabolcs és Hajdú-Bihar megyék kivételével mindenhol 30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, ám ezeken a területeken is 20 mm-nyi csapadékra van kilátás

19:20 (szerda) – Hajdú-Biharban kicsit kevesebb eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Hajdú-Bihar megyéről levette a citromsárga figyelmeztetést a csapadék miatt, így várhatóan éjfélig nem éri el a csapadék mennyisége a 20 mm. Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyére továbbra is él a 20 mm-es figyelmeztetés.

19:15 (szerda) – Szegeden már 20 mm csapadék hullott

A metnet észlelői szerint Szegeden már 20 mm csapadék hullott, Orosházán 7 m-nél tartanak, az esőtánc mérőállomása Törökszentmiklóson 6 mm-t mért.

19:00 (szerda) – 136 km/órás széllökéseket mértek

Az OMSZ adatai szerint a Bakonyban lévő Kab-hegyi meteorológiai állomáson 136 km/órás széllökéseket mértek 14 órakor. A szél a Balaton környékén a legerősebb 80-90 km/órás lökéseket észleltek, a Dunántúlon 60 km/órás, míg a keleti országrészben egyelőre 30-50 km/órás a szél sebessége.

14:00 (szerda) – Már riasztás lépett életbe a szél miatt

Az eddigi figyelmeztető előrejelzések után, az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl nyugati felére citromsárga figyelmeztetést adott ki az erős szé miatt. A Balaton térségében 80 km/órás széllökéseket mértek, Sümegen már a tűzoltóknak is vonulniuk kellett egy kidőlt fához

13:55 (szerda) – Zivatarok is lehetnek

Ma kis eséllyel, de holnap a Tiszántúlon éls Északkeleten egy-egy hevesebb zivatar is kipattanhat, amit kis jég, és lokálisan még további jelentős csapadék (15-20 m) kísérhet, az amúgy is csapadékos, esős időjárás mellett.

12:11 (szerda) – Árvizeket hozhat az Yvette

Árvizeket is hozhat az Yvette ciklon. Az Országos Vízjelző Szolgálat több kisebb folyóra másod és harmadfokú készültséget vár.

11:54 (szerda) – 80 km-es szél a Dunántúlon

Nem csak a csapadék érkezett meg, hanem rohamosan erősödik a szélsebesség is. A Dunántúlon helyenként már 70-80 km/órás széllökéseket is mértek, főként a Balaton környékén, és a Dél-Dunántúlon.


A mediterrán ciklon hatására egyre inkább megerősödik majd a szél, és csütörtökön már erős, helyenként viharos széllökésekre kell számítani, 90-120 km/órás széllökésekre is számítani kell majd. A csütörtöki napon tovább folytatódnak az esőzések, már a nyugati és északi országrészben is. Országos átlagban 20-40 mm csapadék is hullhat, de többfelé akár 50-70 mm-et meghaladó csapadék is lehullhat. A jelenlegi számítások szerint a legtöbb esőre a déli és nyugati országrészben kell majd számítani, legkevesebb csapadék északkeleten hullhat. A csapadék mennyiségében egyelőre van még bizonytalanság, ahog yaz a mediterrán ciklonoknál gyakori, ám a jelentős, országos eső igen valószínűnek tűnik.

A hőmérséklet is erősen csökken, a leghidegebb csütörtöki napon, a csúcshőmérséklet 5-9 C fok körül alakul majd többfelé.
A heves esőzések hatására a kisebb vízfolyásokon árvizek is kialakulhatnak, de a Rábán is jelentős árhullám alakulhat
Megtekintések száma: 785 | Hozzáadta:: metzso | Dátum: 2014-05-13 | Hozzászólások (0)

Előrejelzés:





Szabadbattyán időjárása (c) 2012- 2024