Online adatok
Honlap-menü

Viharjelző rendszerek!

A többször módosított 46/2001. (XII. 27) BM rendelet alapján a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden év Április 1.-től Október 31.-ig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik.Fontos információkA viharjelzés figyelemmel kísérése saját biztonságunk szempontjából fontos.Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A szélirány figyelemmel kísérése nagyon fontos. Például, ha valaki az északi parton fürdik, amikor elrendelik az elsőfokú viharjelzést, és déli szél van, nem kell annyira aggódni, nagyok lesznek a hullámok (bár ezekkel is érdemes vigyázni), de mindenképpen hamar partot érünk, ha azonban északi szél van, és az északi parton vagyunk, akkor nagy a veszélye annak, hogy elsodródunk. Ilyenkor kerülni kell a gumimatracos, gumicsónakos stb. eszközökkel való fürdőzést és ha már elvitte a szél a fürdőeszközt, akkor se ússzunk utána, nem érdemes kockáztatni az életünket pár ezer forintért.


Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). Aki megszegi ezeket a szabályokat az felelőtlenül kockáztatja az életét. A másodfokú viharjelzést nagyon sokszor nem veszik figyelembe a fürdőzők, pedig Ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Ilyenkor számítani kell arra, hogy "porzani" fog a víz, ami azt jelenti, hogy a vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90 % páratartalmú a levegő, tehát itt is szinte lehetetlen levegőt venni. Ilyen helyzetben arra kell törekedni, hogy kikerüljünk ebből a rétegből valamilyen módon.Hatályos jogszabályok!(46/2001.(XII.27) BM rendelet) a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól(részlet)

A Balatonon, a Fertő tavon, a Tisza-tavon és a Velencei-tavon minden év április elsejétől október harmincegyedikéig vihar-előrejelző, illetőleg viharjelző szolgálat működik.

  • (2) Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) - percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

  • (3) A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) - percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos.

www.rsoe.huFokozatLégmozgásVízfelület
Alapfok
Gyenge légmozgás
(0-15 km/ó)

A víz sima.

Mérsékelt szél
(15-25 km/ó)

Kisebb hullámzás.

Élénk szél
(25-40 km/ó)

Kisebb hullámzás.

Elsőfokú viharjelzés
Percenként 45 villanás

Erős szél
(40-60 km/ó)

Nagyobb hullámok jelennek meg, csónakok csak partközelben lehetnek.

Másodfokú viharjelzés
Percenként 90 villanás

Viharos szél
(60-80 km/ó)

Nagy, tarajos hullámok jelennek meg. Csónakkal nem lehet a
vízre menni,nagy vitorlások is csak a megfelelő intézkedések mellett.

Erős vihar
(80-100 km/ó)

Hatalmas hullámok láthatóak, a hullámok tetejéről "elporzik" a víz. A motoros hajóknak is partra kell térniük.

Orkán
(100 km/ó fölött)

Porzó víz, vízfüggöny alakulhat ki. A víz fölött a
látástávolság 0 méter. Csak speciális mentőhajók mehetnek a vízre.

Előrejelzés
A weboldal frissítve: 2024.07.11. 16:40. Szabadbattyán időjárása © 2012- 2024